Naše Obec

Úpravy na nebezpečné křižovatce v Církvici

AKTUALIZACE 4.10.2024: Od ŘSD a z Krajského úřadu máme potvrzeno, že k instalaci popsaných opatření dojde do konce října 2024, nejpozději však do konce listopadu 2024.

Po roce a půl neúnavného úsilí, dopisování a přesvědčování všech odpovědných institucí se nám konečně podařilo prosadit důležité úpravy na křižovatce silnic I/38 a III/03321, která se nachází v blízkosti obce Církvice. Tato křižovatka byla dlouhodobě problémovým místem, kde docházelo k častým dopravním nehodám. Díky našim snahám by se měla situace na této křižovatce výrazně zlepšit.

Jaké úpravy nás čekají?

Úpravy na křižovatce zahrnují především nové dopravní značení a zařízení, které by měly zvýšit přehlednost a bezpečnost pro všechny účastníky provozu. Jedním z hlavních opatření je zavedení nového svislého dopravního značení, které sníží povolenou rychlost na 70 km/h v oblasti křižovatky. Toto opatření je navrženo s cílem zmírnit následky případných nehod.

Dále bude instalováno nové dopravní zařízení – zelené směrové sloupky (balisety), které budou řidiče navádět do připojovacího pruhu zleva směrem na Čáslav. Tento pruh nebyl pro mnoho řidičů dostatečně viditelný, což vedlo k častým chybám a kolizím. Nové opatření by mělo zamezit vjíždění vozidel přímo do průběžného pruhu, což bylo častou příčinou nehod.

Úpravy na nebezpečné křižovatce v Církvici
Vizualice umístění balisetů na křižovatce

Proč byly úpravy nutné?

Křižovatka je nejen místem s vysokou dopravní zátěží, ale také místem, kde došlo k několika vážným dopravním nehodám, včetně jedné smrtelné a několika dalších se zraněním. Od otevření obchvatu obce Církvice v říjnu 2022 zde bylo zaznamenáno celkem 18 nehod. To je důvod, proč jsme se jako spolek rozhodli vyvinout maximální úsilí k prosazení těchto změn.

Co ještě zbývá udělat?

I přes tato opatření chceme upozornit všechny motoristy, aby byli v tomto úseku nadále velmi opatrní. Nové značení a zařízení by měly zvýšit bezpečnost, ale dokud nebude dokončeno napojení čerpací stanice ONO na obchvat, problém úplně nezmizí. Tato čerpací stanice přitahuje velké množství vozidel, která sjíždějí právě na této křižovatce. Křižovatka však nebyla navržena na takto velký provoz, což stále představuje riziko.

Jsme vděční za podporu Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, konkrétně dopravního inspektorátu v Kutné Hoře, Středočeského kraje a také ŘSD.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Jde o významný krok k bezpečnějším silnicím v našem regionu. Spolupráce mezi spolkem, policií a dalšími zainteresovanými stranami ukazuje, že i občanské iniciativy mohou mít reálný dopad na bezpečnost na našich silnicích.

21 komentářů: „Úpravy na nebezpečné křižovatce v Církvici

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *